העיקרון המנחה בחוק יחסי הממון העוסק באופן חלוקת הנכסים בין בני זוג המתגרשים הוא הסדר איזון משאבים, כלומר חלוקה שווה של הנכסים אשר נצברו במשותף לאחר הנישואין. עיקרון זה נוגע לזוגות אשר נישאו לאחר ה 1.1.74. אצל זוגות שנישאו לפני כן חל עיקרון חזקת השיתוף. הנכסים אשר עליהם חל עיקרון איזון משאבים הוא כלל נכסיהם של בני הזוג שנצברו במשותף, החל מנכסים ממוניים כמו חשבונות וחסכונות דרך רכבים שבבעלותם או מיטלטלין משמעותיים אחרים ועד נכסי מקרקעין. לכאורה נראה שעיקרון זה הופך את חלוקת הרכוש לפשוטה: חלוקה שווה אשר נראית גם הגיונית. עם זאת הדברים אינם בהכרח כך, במיוחד לגבי נכסי מקרקעין שאינם ניתנים לחלוקה בעין ויש למצוא את הדרך כיצד לחלקם.
האם ישנם נכסים עליהם לא חל הסדר איזון משאבים?
באופן עקרוני, כל נכסיהם המשותפים של בני הזוג נכללים תחת הסדר איזון משאבים. עם זאת, יכולים להיות נכסים אשר לגביהם דברים יהיו שנויים במחלוקת. כך למשל, רכוש שצבר אחד מבני הזוג לבדו כך שההסדר לא אמור לחול עליו אך נראתה בו כוונת שיתוף, למשל דירה שרכש אחד מבני הזוג אך שניהם התגוררו בה ובן הזוג האחר השקיע בה זמן ומשאבים. כך גם מתנות או ירושות אשר גם הן אמורות לא להתחלק בין בני הזוג אך היתה לגביהן כוונת שיתוף. נכסים נוספים שעליהם לא יחול ההסדר הם כאלה שלגביהם סוכם בכתב כי לא יחולקו, למשל גמלה מביטוח לאומי הניתנת לאחד מבני הזוג.
הסכם ממון: החלופה לחלוקה לפי העיקרון של איזון משאבים
חלוקת רכוש יכולה להיעשות בהתאם לחוק יחסי הממון שבו כאמור העיקרון המנחה הוא הסדר איזון משאבים או בהתאם להסכם ממון שנערך לפני הנישואין, פעמים רבות שנים לפני הגירושין. במסגרת הסכם ממון יכולים בני הזוג לקבוע חלוקה השונה מזו שתהיה באופן הרגיל, להצביע על נכסים כאלה ואחרים שאינם מחולקים באופן שווה אלא ניתנים לאחד מבני הזוג כמו זכויות סוציאליות, ירושות או מתנות. זאת כדי למנוע טענה לכוונת שיתוף ע"י אחד הצדדים ולמנוע מחלוקות ואי הבנות.
עו"ד יואב תם מתמחה בענייני משפחה וגירושין וכן במקרקעין. לקוחותיו מקבלים ייעוץ וייצוג מקצועיים ויחס אישי. להתייעצות עם עורך דין יואב תם חייגו כעת 054-6254111